A csatornába benőtt fa gyökér eltávolítás szakértelmet igényel

fa gyökér eltávolítás

Családi házak esetében szinte folyamatosan szükség van valamilyen karbantartásra, gondoljunk csak a tető javítására, a különböző állagmegóvásokra, de komoly feladatot jelenthet a csatornába benőtt fa gyökér eltávolítás is. Újépítésű ingatlanok esetében ezzel a problémával ritkábban találkozhatunk, ám azoknál az otthonoknál, ahol a régi csővezetékek cseréje még nem történt meg, jóval nagyobb a kockázat.

Noha az évtizedekkel ezelőtt használt beton, vagy épp öntöttvas megoldások is rendkívül strapabírók voltak, a környezeti hatások a hosszú idő alatt komoly károkat okozhatnak. Főképp a csatlakozások meggyengülése a jellemző, a tömítőanyagok ugyanis korántsem voltak annyira időtállók.

A különböző vegyi anyagok, az intenzív igénybe vétel és a talajpusztulás együttesen komoly terhelést jelentenek, nem csoda tehát, hogy a közeli gyökérzetek előbb-utóbb utat törnek maguknak. További gondot okoz, miszerint a csövekben található szennyvíz pontosan azokat a tápanyagokat tartalmazza, amire a legtöbb növénynek szüksége van, ezért aztán a benövés egyre agresszívabbá válhat.

 

Ilyenkor a fa gyökér eltávolítás az egyetlen megoldás, ám nagyon nem mindegy, az milyen alapossággal és módszerrel történik. Napjainkban már PVC-ből készült csöveket alkalmaznak, amik egyik legnagyobb előnye, hogy a kötéseknél is pontosan olyan ellenálló, mint a többi szakaszon. Emiatt aztán jóval ritkábban okozhat benne károkat a növényzet.

Mikor válik elkerülhetetlenné a fa gyökér eltávolítás?

A legnagyobb problémát általában az okozza, hogy későn derül fény a jelenségre. Kezdetben ugyanis csupán annyit észlelünk, miszerint a víz elvezetése nem tökéletes, majd idővel még nehézkesebbé válik. A legtöbben ilyenkor egyszerű dugulásra gyanakszunk, ám a hagyományos szerek alkalmazása nem igazán vezet eredményre.

fa gyökér

Miután egy szakember alaposan megvizsgálja a lehetséges okokat, csak ott válik egyértelművé, hogy mi okozza a gondot. Ám ez esetben már rendszerint csak komoly munkálatok árán állítható vissza a kívánt állapot. Bár léteznek olyan vegyi anyagok, amik kifejezetten erre a célra lettek kifejlesztve, az így elért eredmény csupán átmeneti.

Sajnos ugyanez tapasztalható akkor is, ha a duguláselhárítás során speciális vágóval eltávolítják a benőtt részeket. A gyökérzet ugyanis ezt követően is a tápanyagok irányába fog haladni, ami végül újabb elzáródáshoz vezet majd. Bizonyos esetekben kielégítő megoldást jelenthet, ha egy béléscső kerül beépítésre, ám ez csak megfelelő vastagság mellett kivitelezhető és olyankor is komoly felszereltséget igényel.

A leghatásosabb metódust tehát a fa gyökér eltávolítás jelenti, amit a sérült vezetékek cseréje követ. Ilyenkor nem elégséges csupán a környezet megtisztítása, hanem minden esetben a növény kivágása szükséges. Csak így lehetünk teljesen biztosak abban, hogy a jövőben nem szembesülünk újra a jelenséggel.

Miképp előzhetők meg a fa gyökér okozta problémák?

Noha teljes egészében nem zárható ki a kockázat, valójában nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy a komoly felfordulással járó munkálatoktól megkíméljük magunkat. Kardinális fontossággal bír a vezetékek állapota. Amennyiben gyaníthatóan koros csövek találhatók az ingatlan udvarán, úgy mielőbb kerítsünk sort a felújításra.

Kétségtelen, miszerint ez egy komoly feladat, ráadásul nem csak jelentős költségekkel, de kényelmetlenséggel is jár, ami miatt aztán a legtöbben addig halogatjuk, amíg csak lehet. Túl sokáig várni ugyanakkor nem érdemes, hiszen a csőtörés, vagy épp egy fa gyökér benövése még nagyobb károkat okozhat, így sokkal bölcsebb megelőzni a bajt.

Ennek kivitelezése természetesen komoly szakértelmet kíván, ezért a munkálatokat mindig bízzuk a legkitűnőbb szakemberekre. Ugyanakkor a növényzet elhelyezkedésére elsősorban nekünk kell figyelni.

Esztétikailag bármennyire is csábító, kerüljük el az ültetést a csövek környékén, a meglévő növényzetet pedig szedjük ki. Tartsuk szem előtt, hogy ilyenkor a fa gyökér eltávolítás is kardinális jelentőséggel bír, ugyanis csak így érhetünk el végleges eredményt.