7 hasznos tipp dugulás ellen

dugulás ellen

Már bekövetkezett dugulás ellen is van számos praktika, amivel megpróbálkozhatunk, mielőtt szakember segítségét vennénk igénybe. A legtöbb dugulás a szaniterek helytelen használata miatt következik be, hiszen sokszor, akár csak figyelmetlenségből is öntünk olyan dolgokat a lefolyóba, amelyeknek nem ott lenne a helye: sokszor végzik ételmaradékok a WC-ben, zsíros, olajos folyadékok a mosogatóban.

Ugyanakkor a rendszer zsírosodása természetes folyamat is, ezért így vagy úgy, de előbb utóbb odafigyelésünk mellett is bekövetkezhet a dugulás. Mostani bejegyzésünkben a dugulás házilag történő megszüntetésével kapcsolatban igyekszünk adni néhány hasznos tippet.

Forró vízzel a dugulás megelőzése érdekében

A legegyszerűbb és egyben legolcsóbb megoldás a forró víz, ami jellemzően bármikor, bármelyik háztartásban könnyen és gyorsan elérhető. Remekül oldja a szennyeződéseket, a lerakódott zsiradékokat. Egy kisebb dugulás ellen is hatásos lehet, de leginkább a megelőzésben van fontos szerepe. Ha szeretnénk elkerülni a komolyabb bajt, érdemes hetente egyszer forrásban vízzel átöblítenünk lefolyóinkat, amihez a jobb hatás elérése érdekében adhatunk egy kis ecetet vagy mosogatószert is.

Pezsgőtabletta a WC csészébe? Miért ne?

 

Nagyon sok esetben nem áll hatalmas gond egy-egy dugulás mögött: gyakran mindösszesen annyiról van szó, hogy azt beszorult papírdarabok vagy éppen samponlerakódások, esetleg összeragadt hajszálak okozzák. A pezsgőtabletta is hatásos módszer lehet a WC dugulás ellen házilag.

dugulás

Mindösszesen annyit kell tennünk, hogy 3-4 tablettát a WC csészébe dobunk, majd várunk 15 – 20 percet, amennyi idő alatt a pezsgő folyadék eléri hatását és fellazítja a kialakult akadályokat. Ezt követően pedig egy vizes öblítés jó eséllyel megszünteti a dugulás okát – természetesen csak akkor, ha nem áll komoly probléma a háttérben.

Pumpálással a dugulás ellen – bármelyik szaniter esetében

Bármelyik szaniter lefolyócsövében is alakuljon ki a dugulás, a régóta bevált módszernek számító pumpálás segíthet megszüntetni azt. Ha biztosra szeretnénk menni, a pumpálás mellett érdemes bevetni még valamelyik másik házi praktikát is. Például pezsgőtabletta segítségével meglazítani az elzáródást, esetleg mosogatószeres vagy ecetes forró vizet önteni a lefolyóba.

Ha még nagyobb szívóhatást szeretnénk elérni, kenjünk egy kis petróleumzselét a pumpára – ennek köszönhetően jobban fog tapadni és szorosabban zár a felülethez. Pumpálásnál különösen figyeljünk a kifröccsenő szennyvizekre, amik ráadásul akár másik szerelvényekből is feltörhetnek – a WC pumpálása közben akár a mosdókagylóból is.

Ecet, akár a konyhán kívül is

Az ecet az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb vegyszermentes takarítószer. Hatását elsősorban a benne található ecetsavnak köszönheti. Vízzel keverve felmosásra, fertőtlenítésre, illetve vízkő ellen vagy gyomirtásra is használják. Igazán sokoldalú háztartási szer tehát szó, ami ráadásul nem kevésbé hatásos akkor sem, ha dugulásról vagy éppen annak megelőzéséről van szó.

Ha csak az általános higiéniáról és a kellemetlen szagok megszüntetéséről szeretnénk gondoskodni, akkor öntsük egy kis ecetet a WC csészébe, lefolyókba vagy az összefolyóba és hagyjuk állni egy estét, majd öblítsük le.

wc dugulás ellen

Dugulás ellen is jó módszer, hiszen savas kémhatása segíthet a zsírosodás és a lerakódások megszüntetésében is. Ehhez melegítsünk fel körülbelül 2 deci ecetet, majd öntsük azt a dugulással érintett lefolyóba. Hagyjuk állni körülbelül fél órát, amíg kifejti a hatását majd bőségesen öblítsük le.

Szódabikarbóna, a természetes tisztító és duguláselhárító szer

A szódabikarbóna az ecethez hasonlóan az egyik legjobb természetes tisztítószer, ami a felmosás vagy a fertőtlenítés mellett a dugulás megszüntetésében is kiváló megoldás lehet. Valamint szintén hatékony a megelőzésben: ehhez nincs is másra szükségünk, mint forró vízzel összekeverve a lefolyóba önteni és akár egész estére állni hagyni.

Ha dugulás ellen vetnénk be, akkor akár a meleg vizes duguláselhárítás hatásfokát is emelhetjük, ha a forró vízhez egy kis szódabikarbónát is adunk. A legjobb eredményeket azonban ecettel együtt alkalmazva érhetjük el.

Óvatosnak kell lenni, ugyanis az ecet és a szódabikarbóna kölcsönhatásba lépnek egymással és pezsegni kezdenek – ekkor széndioxid gáz szabadul fel, ami azonban nem különösebben veszélyes anyag. Jellemzően nem jár komolyabb következményekkel, mint egy sima pezsgőtabletta, azonban jó, ha előre tisztában vagyunk ezzel a hatással.

A dugulás megszüntetéséhez pedig nem kell mást tennünk, mint egy kis szódabikarbónát szórni a lefolyóba, majd erre egy kevés ecetes forró vizet önteni. Azt látjuk majd, hogy az egyveleg elkezd pezsegni – ekkor egy kis forró vizet még önthetünk rá, hogy még mélyebbre jusson és ott fejtse ki hatását.

Várjunk pár órát, majd öblítsük át a rendszert – ha nem valamilyen komolyabb dugulás áll a háttérben, ezzel a módszerrel jó eséllyel tudjuk megszüntetni.

Ha nincsen éppen kéznél szódabikaróna, akkor a só is szóba jöhet, mint helyettesítő megoldás. Ekkor szódabikarbóna helyett öntsünk körülbelül félpohárnyi sót a lefolyóba, majd ezt kövesse egy pohár forró ecet. Egy kicsit várhatunk, majd először forró, utána viszont hideg vízzel öblítsük ki.

Citromsav, a filléres csodaszer

A citromsav szintén csodákra lehet képes, ha dugulásról van szó. Amúgy is ismert kiváló vízkőoldó tulajdonságáról, de savas kémhatása hasonlóan hatékony lehet a dugulás megszüntetésére is, következzen az be bármelyik szaniterünkhöz tartozó lefolyócsőben is. Hatásfoka nagyjából megegyezik az ecetével, azonban nagy előnye vele szemben, hogy használatát nem kíséri az ecetéhez hasonló szúrós szag.

Ugyanúgy kiváló anyag lehet a megelőzésben is, hiszen fertőtlenítő tulajdonsága mellett remek vízkőoldó hatással is rendelkezik. Ha dugulás elhárítása érdekében vetnénk be, akkor nincs más dolgunk, mint egy pohárnyi citromsavat öntetni a problémás lefolyóba. Ezt követően várjunk 20 – 30 percet és már le is öblíthetjük: egy egyszerűbb elzáródás megszüntetésére ez is megfelelő művelet lehet.

Vegyszerekkel a dugulás ellen? Csak a végső esetben nyúljunk!

Léteznek természetesen dugulás elleni vegyszerek is, amelyek hatékonyságát kár is lenne kétségbe vonni. Azonban a legjobb, ha a vegyszerekhez csak akkor nyúlunk, amikor már tényleg semmi más nem segít. Egyrészt a környezetre kifejezetten károsak, másrészt ha nem figyelünk oda, könnyen nagyobb kárt okozhatunk, mint amit eredetileg el akartunk hárítani. Egymással vegyítve kémiai reakcióba léphetnek, amelynek komoly következményei lehetnek. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor az egészségünkre káros gázok szabadulhatnak fel.

wc dugulás ellen házilag

Valamint túladagolásuk is nem várt végeredménnyel végződhet, aminek akár egy nagyobb dugulás is lehet a következménye, mint amit eredetileg meg szerettünk volna szüntetni. Még mindig érdemesebb először bóraxszal (másnéven nátrium-tetraboráttal) próbálkozni. Ez is hatékony szer például wc dugulás ellen, ugyanakkor a természetben is elforduló anyag, így lényegesen kíméletesebb, mint az üzletekben kapható lefolyótisztító szerek.

Ha ezt a megoldást választjuk, akkor figyeljünk oda arra, nehogy a vegyszerek bőrünkre kerüljenek, arra pedig különösen, hogy ne jussanak a szemünkbe. Minden esetben viseljünk gumikesztyűt, de érdemes lehet védőszemüveg használata is.

Ha semmi nem segít, csak a szakemberben bízhatunk

Ha minden praktikát végigpróbáltunk és dugulás még mindig fennáll vagy csak időlegesen szűnik meg és időről időre visszatér, akkor nincs más hátra, mint tárcsázni egy megbízható, hozzáértő szakembert. Előtte még laikusként is megpróbálkozhatunk a szifon tisztításával vagy a csőgörény bevetésével. Azonban ha kevés benne a gyakorlatunk, akkor könnyen okozhatunk nagyobb bonyodalmat annál, mint amit el akartunk hárítani.

Ezelőtt azonban bőséggel állnak rendelkezésünkre házi praktikák és fortélyok – érdemes ezeket kipróbálni, hiszen könnyen lehet, hogy csak valamilyen egyszerűbb ok áll egy – egy dugulás hátterében, amit mi magunk is könnyedén megszüntethetünk anélkül, hogy sok ezer forintot költenénk szakemberre.