5 tipp, amivel a lefolyó tisztítása gyerekjáték

lefolyó tisztítása

A lefolyók otthonunk szerves részeit képezik, és mindaddig hajlamosak vagyunk nem is foglalkozni velük, amíg nem jelentkezik a sok bosszúságot okozó dugulás. Akkor viszont a mihamarabbi duguláselhárítás nélkülözhetetlennek bizonyul. A lefolyó tisztítása akár egyszerűen is mehet, hiszen a háztartásban számos olyan alapanyag megtalálható, melyeket bevethetünk a cél érdekében. Fontos azonban tudni, hogy mikor érdemes inkább szakembert hívni, s akkor is ki mellett tegyük le a voksot. Lássuk, hogyan oldható meg a lefolyó tisztítása, melyek azok a módszerek, melyek sokaknál beválnak!

1. Pumpálás, az első számú segítség

Amikor eldugul a lefolyó, először még nem tudhatjuk, mekkora a baj. Ilyenkor érdemes esélyt adni a WC pumpának, amivel egyszerűen történhet meg a lefolyó tisztása. A túlfolyót mindenesetre tömjük el egy kis rongydarabbal, ellenkező esetben a pumpálásból csak a szennyvíz fröcskölése következik be.

2. Szódabikarbónától a bóraxig

Nem válik be a pumpálás? Gyakran előfordul, hogy ha időszakosan segítséget is nyújt az eszköz, de néhány nap múlva újra dugulás jeleit észleljük. A természetes megoldások hívei ilyenkor általában az olyan alapanyagokhoz nyúlnak, melyek rendszerint megtalálhatóak a háztartásban, és a lefolyó tisztítása terén is jó szolgálatot tesznek. Harmadcsészényi szódabikarbóna és ugyanennyi ecet keverékével mindenképpen érdemes megpróbálkozni, ugyanis ez a leginkább hatékony természetes keverék dugulás ellen. Egy éjszakán át hagyjuk az elegyet a lefolyóban. Ha gyorsabb segítségre van szükség, akkor a keveréket szintén öntsük a lefolyóba, dugjuk be azt, és egy óra múltán öblítsük át a rendszert. A bórax, a trisó, vagy akár a forrásban levő víz is segíthet- persze csak akkor, ha nem makacs dugulásról van szó.lefolyó tisztítása

3. Szét a szifonnal!

 

A lefolyó tisztítása megtörténhet a szifon szétszerelésével is. Ez a modern mosogatók esetében laikusok számára sem lehet nagy kihívás. Persze mielőtt nekilátunk, helyezzünk a csap alá egy vödröt, ami felfogja a felesleges vizet. A szétszerelés során figyeljünk, mit, honnan veszünk el, és hova teszünk, különösen igaz ez a tömítésekre. Meglepődve tapasztalhatjuk, hogy a szifonban milyen sok szennyezőanyag összegyűlhet. Az alkatrészeket átmosva összeszerelhetjük a rendszert, és jó eséllyel átjárható lesz az.

4. Vegyi anyagok

Itt érkeztünk el ahhoz a ponthoz, amit szintén sokan választanak a házilagos lefolyó tisztítása során. Az üzletek polcain minden korábbinál szélesebb vegyi anyag kínálattal találkozhatunk. A granulátumok és duguláselhárító vegyszerek között ember legyen a talpán, aki megtalálja az ideálisat. Érdemes kipróbálni néhány fajtát, de arra ügyeljünk, hogy gumikesztyűt mindig használjunk, és egymással soha ne keverjük a vegyi anyagokat.

5. Profi segítség

Vannak, akik a végtelenségig próbálkoznak a házilagos lefolyó tisztítással. Mások már a kezdetekkor feladják, és szakembert hívnak. A legtöbben azonban tesznek néhány kísérletet a duguláselhárítás érdekében, és ha nyilvánvalóan nem működőképes ez az opció, akkor a profik jelenthetik a biztos megoldást.